VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Prijzen studentenwoningen gaan door het dak

Geplaatst op: 14-08-2018, 10:22:15

De eerstejaars die over twee weken naar het hbo of de universiteit gaan, hebben nu al een financiële tegenvaller vanjewelste te slikken. Voor het eerst kost de gemiddelde studentenkamer meer dan 400 euro per maand.

Met een gemiddelde maandhuur van 403 euro zijn kamers in een jaar tijd bijna vijf procent duurder geworden, blijkt uit cijfers die Kamernet, een grote website voor studentenhuisvesting, aan deze krant heeft verstrekt.

Van alle studentensteden spant Amsterdam qua huur de kroon: 571 euro voor een kamer is daar helemaal niet gek, maar juist het gemiddelde. Rotterdam is aan een inhaalslag bezig: het afgelopen jaar steeg de gemiddelde huur met 7,4 procent, tot een slordige 460 euro.

Krapte

Die stijging is het directe gevolg van de krapte op de rest van de woningmarkt. In veel steden zijn nog nauwelijks koop- en huurwoningen voor starters beschikbaar. Twintigers die hun diploma op zak hebben en op zoek moeten naar hun eerste ’echte’ woning, houden hun studentenkamer aan en houden zo de tienduizenden jonge studenten tegen die op kamers willen gaan.

Bovendien zijn universiteiten druk met het werven van buitenlandse studenten – en die hebben in honderd procent van de gevallen een kamer nodig. Het bezoek van uitwisselingsstudenten aan Kamernet is in de eerste zeven maanden met de helft toegenomen, zegt ceo Erik Doedens van de website.

Volgens schattingen zijn er in heel Nederland vele tienduizenden kamers te weinig.

Onbetaalbaar

„Kamers beginnen onbetaalbaar te worden, maar soms zijn ze ook gewoon onvindbaar”, zegt vicevoorzitter Carline van Breugel van studentenvakbond LSVb. „De twee Amsterdamse universiteiten blijven internationale studenten trekken, zonder dat de stad daar plek voor heeft.” De Eindhovense heeft zelf een tijd lang naar de hoofdstad moeten pendelen om daar colleges te volgen. „Maar er zijn ook jongeren die hun studiekeuze laten afhangen van de kamerprijs en of ze een kamer kunnen vinden.”

"De twee Amsterdamse universiteiten blijven internationale studenten trekken, zonder dat de stad daar plek voor heeft"

Door het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van de studielening blijven steeds meer studenten om financiële redenen bij hun ouders wonen, maar „dat scheelt niet genoeg”, zegt bestuurder Sjoerd Stikvoort van studentenbelangenclub ISO.

Stikvoort vindt dat jongeren „het recht hebben om op kamers te gaan”, en hij vindt dat er draconische maatregelen moeten worden genomen om dat recht te beschermen. „Dan kun je denken aan een maximaal aantal internationale studenten. Wij zijn voor internationalisering, maar alleen als er genoeg kamers beschikbaar zijn voor alle studenten in een stad. Dat is nu niet op orde.”

KWALITEIT IS ABOMINABEL

„Maastricht is gewoon een ramp als het gaat om studentenhuisvesting”, zegt de Duitse student Max.

„Het vinden van woonruimte is bijna ondoenlijk. De kwaliteit is abominabel en de prijzen zijn gierend hoog. En de gemeente lijkt het verder wel goed te vinden. Als je niet rijk bent, kun je het hier wel schudden.”

"De gemeente lijkt het verder wel goed te vinden"

Max studeert financiële economie aan de universiteit. „Het is letterlijk gruwelijk zoals het hier gaat. Eerst had ik een een mooie kamer, maar dat bleek min of meer illegaal. Een kamertje voor vijfhonderd euro per maand. Nu heb ik 23 vierkante meter. Dat is voor Maastrichtse maatstaven riant. Ik betaal er dan ook 650 euro per maand voor, exclusief water, gas en licht. En dan is alles verder minimaal. Werkelijk alles is goedkoop. De muren zijn flinterdun, de vloer is niet gelakt, waardoor je alle vuil er in loopt. Zelfs een wc-rol verwisselen is een klus, want er mag natuurlijk geen hangertje van meer dan vijftig cent komen.”

HOOFDPRIJS IN ROTTERDAM

Ruim drie maanden zijn Basia Fourie uit Zuid-Afrika en de Engelse Monica Herring op zoek geweest naar een studentenkamer in Rotterdam. Pas aan de vooravond van het nieuwe studiejaar zijn zij in hun missie geslaagd. „We hebben heel vaak gedacht dat het niet meer zou lukken.”

"We hebben heel vaak gedacht dat het niet meer zou lukken."

Bijna dagelijks speurde Basia, die Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit gaat studeren, het internet af op zoek naar een studentenkamer. „Aanvankelijk had ik de hoop wel iets te vinden voor ongeveer 350 euro per maand, maar al snel had ik door dat dat in Rotterdam geen realistische prijs was. Het aanbod is minimaal. En als ik iets leuks zag, was ik al te laat.”

Tijdens een kijkavond in een studentenhuis greep de Zuid-Afrikaanse vorige maand wederom mis, maar een babbeltje met de huisbaas bracht uiteindelijk uitkomst. Monica, die psychologie gaat studeren, wist ook dat het niet goedkoop ging worden. Voor 600 euro per maand hebben zij nu beiden een kamer van ongeveer vijftien vierkante meter.

Na de verhuizing gaat het tweetal eerst op zoek naar een baantje om de kamerhuur te betalen. „Hopelijk is dat een stuk makkelijker.”

Bron: bijdrage van 14 augustus 2018 van Martijn Klerks op www.dft.nl

Vorige pagina